Тисни "Вхід", або "Реєстрація" та приєднуйся до нас!
По гриби
- Kozak Taras
- Гетьман
- Сообщения: 22604
- Зарегистрирован: 16 ноя 2008
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 2025
- Пол: Мужской
- Откуда: Козацьке
- Благодарил (а): 6983 раза
- Поблагодарили: 11874 раза
- Контактная информация:
Re: По гриби
Прес-служба МНС Черкаської області настійно радить черкащанам не збирати та не їсти гриби зовсім. Рятувальники запевняють, що без грибів можна прожити.
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Основними причинами отруєнь є:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників, або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, потрібно:
- Купувати гриби тільки у відведених для їхнього продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках). Особливо слід уникати стихійних ринків.
- Збирати і купувати тільки ті гриби, які ви знаєте, що є їстівними.
Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках: вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, що містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- Усі їстівні гриби мають приємний смак.
- Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний.
- Усі гриби в молодому віці їстівні.
- Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.
- Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
- Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
- Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин.
- Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами
Викличте «Швидку медичну допомогу».
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
- вживати будь-які ліки та їжу, а надто – алкогольні напої, молоко: це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте:
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Основними причинами отруєнь є:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників, або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, потрібно:
- Купувати гриби тільки у відведених для їхнього продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках). Особливо слід уникати стихійних ринків.
- Збирати і купувати тільки ті гриби, які ви знаєте, що є їстівними.
Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках: вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, що містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- Усі їстівні гриби мають приємний смак.
- Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний.
- Усі гриби в молодому віці їстівні.
- Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.
- Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
- Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
- Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин.
- Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами
Викличте «Швидку медичну допомогу».
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
- вживати будь-які ліки та їжу, а надто – алкогольні напої, молоко: це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте:
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
- Суонг
- Полковник
- Сообщения: 1322
- Зарегистрирован: 06 ноя 2009
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 322
- Пол: Женский
- Откуда: Черкаси
- Благодарил (а): 479 раз
- Поблагодарили: 539 раз
Re: По гриби
Угу, було діло, купила ще влітку шампінйони, думала вирощені промислово,принесла додому покрутила-повертіла, понюхала та й викинула 2 кг. Бо не впевнена
- TANECHKA
- Генеральний значковий
- Сообщения: 4574
- Зарегистрирован: 15 окт 2010
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 877
- Пол: Женский
- Откуда: Козацьке
- Благодарил (а): 8369 раз
- Поблагодарили: 3556 раз
Re: По гриби
Колись збирали зонтики в Польщі прямо на полі,дуже смачні гриби.angel писал(а): цього року відкрила для себе те що "зонтики" їстивні, я їх завжди вважала поганками, мухоморами і т.п. і пинала ногами
Два тижні тому була в Підмосковному Корольві,білі гриби продавали на базарі по 150 гривень за кілограм!
Дешевше можна купити у бабульок на базарах,чим далі від Москви,тим більше ціна падає.Я поїхала в Павловський Посад і поїла готових грибочків "на халяву".
- natka1225
- Хорунжий
- Сообщения: 224
- Зарегистрирован: 01 май 2010
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 40
- Пол: Женский
- Откуда: г.Луганск
- Благодарил (а): 115 раз
- Поблагодарили: 96 раз
Re: По гриби
Клас!!!Значить їдемо по гриби до вас,шутка .Цікаво а в Козацькому в цьому році грибів багато?Kozak Taras писал(а):Завтра, якщо не буде дощу можливо поїду по гриби сюди:
- Ksenia
- Полковник
- Сообщения: 1061
- Зарегистрирован: 04 июн 2009
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 480
- Пол: Женский
- Откуда: Козацьке
- Благодарил (а): 967 раз
- Поблагодарили: 1249 раз
Re: По гриби
Сьогодні відкрили з Петровичем грибний сезон . Грибів хватає, але дістаються лише спритним та сміливим
- Олег Петрович
- Генеральний значковий
- Сообщения: 3103
- Зарегистрирован: 20 ноя 2010
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 1342
- Пол: Мужской
- Откуда: Козацьке
- Благодарил (а): 4686 раз
- Поблагодарили: 3772 раза
- Олег Петрович
- Генеральний значковий
- Сообщения: 3103
- Зарегистрирован: 20 ноя 2010
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 1342
- Пол: Мужской
- Откуда: Козацьке
- Благодарил (а): 4686 раз
- Поблагодарили: 3772 раза
- Ksenia
- Полковник
- Сообщения: 1061
- Зарегистрирован: 04 июн 2009
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 480
- Пол: Женский
- Откуда: Козацьке
- Благодарил (а): 967 раз
- Поблагодарили: 1249 раз
Re: По гриби
Чула, що і з Кругликового гриби відрами носять, не знаю де вони їх знаходять, пощастило побачити лише десяток, та й то старих