Тисни "Вхід", або "Реєстрація" та приєднуйся до нас!


Голландський та італійський сир тепер виготовляють в Неморожі

Обговорюємо життя Звенигородки та району

Модераторы: TANECHKA, Ksenia

Ответить
Аватара пользователя
ЗвенаУкраїнська
Генеральний бунчужний
Генеральний бунчужний
Сообщения: 6780
Зарегистрирован: 02 дек 2017
Всего на руках: Заблокировано
Репутация: 221
Пол: Мужской
Откуда: Звенигородка
Благодарил (а): 603 раза
Поблагодарили: 2833 раза

Голландський та італійський сир тепер виготовляють в Неморожі

#1

Сообщение ЗвенаУкраїнська » 24 янв 2018, 16:55

«Вершковий» сир з італійськими спеціями, «Рікотта» і «Моцарелла» за італійською технологією, «Гауда» за голландською рецептурою та інші молочні вироби під торговою маркою «Familycheese» цеху ФОП «Фесенко» всього якийсь місяць тому з’явилися в Звенигородці, проте вже встигли знайти своїх покупців. Хоч далеко не всі знають, що виготовляють всю цю смакоту не в Італії чи Голландії, а в одному з сіл Звенигородщини – Неморожі.
Створити власне виробництво – то давня мрія Фесенків. Тим більше, що глава родини, маючи відповідну освіту, сімнадцять років працював у молокопереробній галузі. Проте довго вагалися, маючи на те чимало причин, серед яких на першому місці, як жартують сьогодні, був брак коштів. До того ж хотілося подружжю виготовляти натуральну продукцію, котра відрізнялася від того сиру і масла, що заполонили прилавки наших магазинів. Тож і взялися врешті за проект, в основі якого – відповідна технологія. Потрібне новітнє обладнання, котре розмістили у колишній колгоспній пекарні, відповідно реконструювавши його, надала одна фірма, з якою налагодили зв’язки. При цьому передбачили безумовне виконання всіх вимог проекту, починаючи вже з енергетичної системи та введення технологічної лінії – розміщення ємкостей, пастеризатора для вершків, ванни для соління сиру та іншого основного й допоміжного начиння.
– А все інше – справа наживна, – каже Олександр Фесенко. – З сировиною проблем немає – молоко вищого ґатунку закуповуємо у місцевих сільгоспвиробників, досліджуючи проте його на якість у власній лабораторії. Далі ж приступаємо до власне технологічного процесу, відмовившись від будь-яких домішок, консервантів чи барвників.
Чи варто говорити про те, що перед цим Фесенки детально вивчили традиції національного сироваріння в Італії та Голландії? Дотримуючись їх та вимог технології, і мають продукт, який не поступається своїми якісними даними перед «забугрянським». Так, «Гауду» – найпоширеніший і найвідоміший з усіх голландських сирів, при виготовленні якого неморозькі сировари використовують натуральну голландську закваску, високо оцінили не тільки звенигородчани, а й гості з Німеччини, які побували в місті в перші дні нового року. А солодко-вершкове масло «Селянське», яке повністю відповідає вимогливим європейським стандартам, виготовляють у міні-цеху за домашньою «неморозькою» технологією. Й характерно, що попри досить високу ціну, з реалізацією його проблем немає.
Взагалі ж, за словами неморозьких сироварів, їхні молочні вироби вже користуються попитом і в сусідніх районах, зокрема Лисянському і Шполянському, мають вони своїх постійних покупців на Кіровоградщині й навіть у Києві. І це, надіються вони, лише початок. Бо ж потужності міні-цеху дозволяють виробляти продукції значно більше, аніж зараз.
Михайло НЕЧАЙ
Изображение

Ответить

Вернуться в «Звенигородщина»