Горіхи стають найприбутковішим товаром

Обговорюємо економічне життя України та світу.

Модераторы: TANECHKA, Ksenia

Аватара пользователя
Kozak Taras
Гетьман
Гетьман
Сообщения: 19688
Зарегистрирован: 16 ноя 2008
Всего на руках: Заблокировано
Банк: Заблокировано
Пол: Мужской
Откуда: Козацьке
Благодарил (а): 5279 раз
Поблагодарили: 8978 раз

Горіхи стають найприбутковішим товаром

Сообщение Kozak Taras » 26 фев 2018, 12:01

Изображение

Український плодоовочевий сегмент в 2017 році заробив на експорті $ 414 млн. Зокрема, горіхи принесли $ 101 млн або 24% від всієї експортної виручки. Про це повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО на своїй сторінці в Facebook.

Свіжі фрукти забезпечили $ 94 млн або 23% від загальної виручки. Таким чином, горіхи дають більше експортної виручки, ніж всі фрукти разом узяті. І навіть більше, ніж експорт борошна, спирту, яловичини або сухого молока.

«При цьому зростання експорту горіхів останнім часом не відзначається. Корупційні схеми, що заважають прозорому експорту товару, продовжують негативно впливати на галузь і скорочують експортну виручку. У той же час, вже через 2-3 роки почнуть давати врожай нові інтенсивні сади волоського горіха, які зможуть дати новий поштовх цьому бізнесу », - зазначає Ярмак.

Рентабельність горіхового бізнесу в Україні може перевищувати 400%, тобто на кожен долар інвестицій, вкладений в переробку, повертається три.

Отправлено спустя 49 минут 54 секунды:
Для створення ефективного саду грецьких горіхів треба виконати роботи на кількох попередніх етапах підготовки. Після виконання основних робіт починаєтсья очікування першого врожаю.



Нещеплений, або несортовий, горіх починає плодоносити з семи-десятирічного віку, сортовий дворічний саджанець порадує першими плодами на третій-четвертий рік, а малопоширений сорт Ідеал дасть плоди через рік.
Плодоносить волоський горіх щороку, максимальне плодоношення припадає на вік дерева 25-100 років, при цьому з добре розвиненого на поливі дерева збирають 100 кг плодів і навіть більше. На одній плодоніжці виростає один-три, а в окремі врожайні роки - по три-п'ять плодів. Один кілограм містить до 100 (з коливанням від 50 до 150) шт. облущених від зовнішньої м'ясистої оболонки плодів волоського горіха.
Як видно, сортові дерева мають значну перевагу перед сіянцями горіха як за строками початку плодоношення, так і за врожайністю. Якщо для такого порівняння взяти, приміром, 100-річний період плодоношення, то легко вирахувати можливі додаткові прибутки або ж, навпаки, - втрати. Однозначно закладати горіховий сад потрібно тільки сортовими деревами.
Масове достигання плодів повсюдно починається майже водночас: у третій декаді вересня. Хоча є окремі форми з більш раннім періодом достигання: наприкінці серпня - на початку вересня. Стиглість горіхів визначають за зовнішнім виглядом і оплоднем. Стиглі плоди мають розтріснутий м'ясистий оплодень, із якого легко випадає плід. Раніше достигають горіхи, розташовані всередині крони, в основі гілок ближче до стовбура і в північній частині крони дерева. Пізніше - ті горіхи, що ростуть на периферії крони, на кінцях гілок. Проте зазвичай, як свідчить практика, плоди не розрізняють і збирають разом, хоча вони різняться за формою, розміром і вмістом жиру в ядрі. Всередині крони горіхи завжди дрібніші й легші, але з більшим вмістом жиру в ядрі.
Збирають горіхи переважно вручну, струшуючи їх із гілок, зрізуючи садовими ножицями з подовженими ручками або збиваючи жердинами. Це дуже трудомісткий процес, доцільний лише на площах із невеликою кількістю дерев.
Горіхи потрібно збирати швидко, вони не повинні лежати на землі понад три дні. Після збирання плоди очищують від м'ясистого оплодня, після цього сушать. На присадибних ділянках це роблять під навісом у тіні. Корисно свіжоочищені горіхи просушити протягом одного-двох днів на сонці, щоб запобігти появі грибкових захворювань. Вологість висушених горіхів має бути в межах 12 відсотків.
Висушений горіх у шкаралупі можна зберігати без втрати якості терміном до одного року в приміщеннях зі сталими показниками: температури - 10°С та вологості - 70%. Ядра горіха, очищені від шкаралупи, слід зберігати в темному приміщенні за температури 4...7°С та вологості 70 відсотків.
Изображение

Вільними та Гідними Громадянами можуть бути тільки ситі, здорові, озброєні!

Вернуться в «Економіка»