Тисни "Вхід", або "Реєстрація" та приєднуйся до нас!
Для чого замочувати насіння
Модератор: TANECHKA
- Kozak Taras
- Гетьман
- Сообщения: 22604
- Зарегистрирован: 16 ноя 2008
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 2025
- Пол: Мужской
- Откуда: Козацьке
- Благодарил (а): 6983 раза
- Поблагодарили: 11874 раза
- Контактная информация:
Для чого замочувати насіння
Замочувати насіння потрібно з простої причини: щоб прискорити появу сходів. Взяти, наприклад, петрушку, вона зазвичай сходить через 14-20 днів після посіву. А варто замочити насіння на добу-інші, сходи з'являються вже через п'ять-сім днів. Все тому, що при замочуванні вимиваються ефірні масла, що стримують проростання.
При посадці насіння шпинату і цибулі інша біда. У них дуже щільна оболонка, яка не пропускає вологу. Значить, їх краще замочити перед посівом. Треба тільки стежити за температурою: для холодостійких – +15...+20 ° С, для теплолюбних – +20...+25 º С.
Час для замочування насіння:
моркви, томатів, буряка, петрушки – 48 годин;
капусти, огірків, кабачків, гарбуза, дині, салату, редиски – 12 годин;
гороху, квасолі – 6 годин;
цибулі – від 8 до 24 годин;
кріп замочують два-три дні, кілька разів на добу міняючи воду;
цибулю-сіянку опускають на дві-три години в теплу воду.
В ідеалі для замочування краще використовувати талу воду. Але якщо її немає, підійде і звичайна відстояна. Іноді замочування поєднують з обробкою стимуляторами. Якщо їх немає, то можна додати у воду трохи золи.
Ще краще, якщо приготувати витяжку попелу. Готують її за добу до замочування насіння, висипаючи в літр води склянку попелу. Вже через шість годин настій можна проціджувати. 100 мл такого розчину додають на 0,5 л води для замочування і занурюють в нього насіння в марлевому мішечку.
Замість попелу можна використовувати мінеральні комплексні добрива, наприклад, Фертика або Террафлекс, але попіл завжди під рукою, це повне добриво, а головне − безкоштовне. Результати з ним не гірше, хоча метушні і побільше.