Тисни "Вхід", або "Реєстрація" та приєднуйся до нас!
12 маловідомих фактів про шотландське віскі
- Kozak Taras
- Гетьман
- Сообщения: 22604
- Зарегистрирован: 16 ноя 2008
- Всего на руках: Заблокировано
- Репутация: 2025
- Пол: Мужской
- Откуда: Козацьке
- Благодарил (а): 6983 раза
- Поблагодарили: 11874 раза
- Контактная информация:
12 маловідомих фактів про шотландське віскі
Віскі – це не просто міцний алкоголь. Віскі – це динамічна історія. Наприклад, односолодове віскі з'явилося лише 1963 року на винокурні Glenfiddich. Палітра смаку й аромату шотландського односолодового віскі – найширша у світі алкогольних напоїв, у ній можна знайти ноти від фруктових (віскі з регіону Спейсайд) до солоних і йодистих (напій з островів), а також торф'яних, які віддають маззю Вишневського (регіон Айла). Віскі – це ще й захопливий об'єкт для дослідження.
Щоб підтвердити це, Forbes зібрав дюжину маловідомих фактів про віскі.
1. Слово whisky означає «вода життя». Воно прийшло до нас із гельської – uisge beathe (вішкі ба). Пізніше трансформувалося в uski, а потім – у звичне нам whisky.
2. Щосекунди шотландське віскі генерує 135 фунтів доходу до казни Великої Британії. Тобто щохвилини Шотландія експортує 2500 пляшок віскі.
3. The Balvenie 50 y.o. – найдорожче віскі у світі, його середня ціна перевищує $35 500.
4. Щороку в Шотландії випаровується приблизно 2% вмісту бочки – це «частка янголів». Але є винятки. Наприклад, у північній частині Шотландії, на Оркнейських островах, частка янголів становить 0%. Янголи не люблять холод.
5. Віскі починає своє життя як пиво. Із солодженого ячменю, води і дріжджів виходить пиво (брага). А після дистиляції та витримки в дубових бочках виходить віскі.
6. Три роки й один день – стільки потрібно часу, щоб дистилят став віскі. Згідно із законодавством Шотландії, слово scotch можна вказати на етикетці тільки після трирічної витримки віскі й лише на шотландській землі. Здебільшого виробники витримують близько 10 років. У найшанованіших винокурень є особливі запаси виняткових бочок, у них віскі зберігають 50 і більше років.
7. Крім Шотландії, є ще п'ять регіонів, які виробляють віскі: Ірландія, США, Канада, Японія та Індія. Найбільше віскі на душу населення сьогодні і виробляє, і споживає (1,5 млрд літрів 2014 року) саме Індія.
8. Соус «Табаско», як і шотландське віскі, витримують три роки в бочках із-під віскі. Це робить соус гострішим.
9. У Великій Британії найпрестижнішою вважають службу на глибоководній субмарині Британського королівського флоту. Заявки приймають один раз на рік, потім на претендентів чекає жорсткий добір. Тренувальна програма майбутніх офіцерів флоту коштує країні 2 000 000 фунтів на кожного кандидата, тому вибирають тільки найкращих. Якщо в процесі добору кандидата відсіюють, йому вручають коробку з його речами, в якій лежить пляшка чудового шотландського віскі, і вказують на вихід. Кажуть, ця традиція зародилася в перші роки після заснування програми підготовки.
10. В Единбурзі, в університеті Heriot Watt University, можна здобути ступінь доктора наук з віскі.
11. Якщо ви захочете стати бондарем у Шотландії, вам потрібно буде стажуватися три роки. Після чого у вас буде лише одна спроба скласти іспит. Не склали – бондарем у Шотландії вам ніколи не бути.
12. Шотландське віскі – одна з найкращих інвестицій. На відміну від вина, у закритій пляшці віскі не старіє. Навіть через 100 років воно збереже свої органолептичні характеристики. Воно невередливе у зберіганні: потрібно лише не допускати високих перепадів температур, попадання прямих сонячних променів і постаратися його не випити. Віскі не страшні інфляція і девальвація, з року в рік воно зростає в ціні. Наприклад, The Balvenie Tun 1401, випущений 2013 року обмеженою партією, коштував близько 200 фунтів стерлінгів. Сьогодні на аукціонах за нього пропонують 1000 фунтів.