На Одещині популяризують гастротуризм через приготування бессарабської плацинди

Новини, цікаві події в Україні

Модераторы: TANECHKA, Ksenia

Аватара пользователя
ЗвенаУкраїнська
Генеральний бунчужний
Генеральний бунчужний
Сообщения: 6248
Зарегистрирован: 02 дек 2017
Всего на руках: Заблокировано
Пол: Мужской
Откуда: Звенигородка
Благодарил (а): 589 раз
Поблагодарили: 2559 раз

На Одещині популяризують гастротуризм через приготування бессарабської плацинди

Сообщение ЗвенаУкраїнська » 01 ноя 2021, 18:46

На Одещині в межах екокультурного туристичного маршруту «Тарутинський степ» популяризують технологію приготування бессарабської плацинди долини Фрумушика.
Про це кореспондентові Укрінформу під час престуру розповіла координатор проєкту «Створення та смарт-розбудова екокультурного туристичного маршруту «Тарутинський степ» на засадах сталого розвиту» Валерія Бондаренко.
«У межах проєкту «Створення та смарт-розбудова екокультурного туристичного маршруту «Тарутинський степ» на засадах сталого розвиту», що підтримується Українським культурним фондом, наші експерти дослідили культурну і гастрономічну спадщину Бородинської і Петропавлівської територіальних громад Одещини. Вдалося виявити понад 30 потенційних елементів нематеріальної культурної спадщини, один із найяскравіших серед яких – це технологія приготування бессарабської плацинди долини Фрумушика», – зазначила Бондаренко.

Изображение
Изображение

За її словами, у межах долини річки Фрумушика дослідили традиції приготування плацинди серед п’яти носіїв. Всю інформацію зібрали, систематизували і подали місцеву плацинду на отримання статусу нематеріальної культурної спадщини України.

Изображение
Изображение

Як розповіла господиня Ольга Робу, плацинда – це традиційна бессарабська страва, яку місцеві жителі часто готують.

Изображение

Для її приготування потрібно замісити тісто із 200 грамів борошна вищого сорту, 100 грамів теплої води та одного яйця. Його залишають на 10 хвилин, а потім розкачують у невеликі кола, які змащують олією, та чекають ще 10 хвилин. Після цього тісто розтягують руками, щоб воно було дуже тонким.

Изображение

У центр тіста накладають начинку – традиційно з бринзи, але можна також із дрібно порізаної сирої картоплі та злегка підсмаженої капусти. Краї підтягують до центру та заліплюють. Плацинду смажать на сковорідці в олії.

Изображение

Готову страву подають, складаючи три плацинди одна на одну, та розрізають начетверо.

Фото: Ірина Чириця/Укрінформ
Чтобы увидеть ссылку, Вы должны быть зарегистрированы!

Вернуться в «Україна»